Ucapan-ucapan zikir yang betul

Assalamualaikum..

Alhamdulillah tahun lepas saya berkesempatan berkenalan dengan seorang akak dari Singapore. Kak Yani namanya. Suaminya dari Afrika, lupa pula negara mana. Yang menarik hati saya  terhadap pasangan ni, ucapan seperti MasyaAllah, Alhamdulillah, InsyaAllah sentiasa di bibir mereka. Hampir setiap ayat atau mungkin selang 2-3 ayat. Saya memang kagum habis. Dan  saya pun berniat nak mengikut jejak langkah..

 

Saya memang ada dengar yang ucapan MasyaAllah/Subhanallah adalah salah jika kita ucapkan bila melihat benda-benda kurang elok atau maksiat. Yakni bercanggah dengan kebiasaan orang kita. Sebetulnya diucap bila tengok ciptaan-ciptaan Allah yang cantik dan hebat.

 

Saya  cuba google cari list ucapan-ucapan zikir yang betul dan sesuai dengan situasi tapi tak jumpa yang lengkap. Kalau ada sesiapa yang tau, boleh tunjuk ajar tak? Terima kasih ;)

 

About S.Sharini

I am your happy PruBSN Takaful based wealth planner Please contact me for any inquiries and to get your quotation.
This entry was posted in Al-Quran & Sunnah, peringatan bersama and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ucapan-ucapan zikir yang betul

  1. aiai la says:

    i applaud your effort. alhamdulillah :D

    tapi kan sid rasanya, tentang [ucapan MasyaAllah/Subhanallah adalah salah jika kita ucapkan bila melihat benda-benda kurang elok atau maksiat.] tuh kan, ai rasa bergantung ngan hati kita masa cakap tuh. contoh kita nampak budak2 nih tetengah dating kita sangat terkejut lalu terkeluar MahaSuciAllah!! sbb for sure lah kita nak ingatkan kita dan mereka Allah itu Maha Suci woi budak2! ke macam tuh ke.. macam okay je… pendapat saya lah :)

    anyway aiai still owe sid ¥4600.. ai bayar sid dah balik sini ok tak? gomenne ..ala2 hutang lapuk dah ni (*^^*)

    • sid says:

      pachi pachi pachi hehe..dah jadi mak-mak ni terasa nak buat anjakan paradigma pula..nak didik anak,kenalah didik diri sendiri dulu kan.

      soune..saya pn hutang aai rm250..tolak nnt yer.insyAllah kita bertemu di sana, SANA, SAANAAA!!! :p

  2. neechan says:

    salam kenal sid. all this while cuma kenal di alam maya je, dok bloghopping smpi ke sini :D
    tentang ucapan n zikir dalam Islam tu kan sis, kalau nk google boleh guna keyword “islamic phrases” atau “islamic expressions”, iAllah banyak ada kat situ.

    apepon, sebaiknya kita tau maksud ucapan tersebut n guna di tempat yg betul. menambah nilai n barakah pd ucapan kan ^^
    dan lagi kalau kita tgk, setiap ucapan ada maksudnya; kesemuanya menjadi doa n menunjukkan kebergantungan kita kpd Allah.

    contoh ucapan2 yg mudah utk kita amalkan:
    -ucapan salam
    -“bismillah” setiap kali mula buat sesuatu
    -“alhamdulillah” setiapkali lepas lakukan sesuatu atau dgr sesuatu yg baik, juga bila bersin
    -“yarhamukallah/yarhamukillah” bila orang lain bersin
    -“insya Allah” setiap kali kita kata nak buat sesuatu, even dgn anak kecil sekalipun
    -“astaghfirullah” diucap sekerap mgkn :)
    -“jazakallah/jazakillah/jazakumullah khoir” setiapkali berterima kasih kpd muslim lain
    -“subhanallah” bila lihat sesuatu yg cantik, atau yg kita kagum dengannya
    -“masya Allah” bila dgr atau lihat sesuatu yg menakjubkan atau emnggembirakan kita
    (kalau akak penggunaan masya Allah n subhanallah tak byk sgt beza bila tengok benda atau something atau dengar berita yg kita buat kita kagum)
    -“fi amanillah ” bila berpisah atau beredar drpd satu2 perjumpaan dgn muslim lain
    -“innalillahi wainna ilahi roo`jiun” bila dengar berita buruk atau musibah (org sakit, eksiden, kecurian dll)

    tu kot antara yg mudah utk kita mulakan. hehe..ganbarimashou~~
    take care.

    • sid says:

      wassalam~ alhamdulillah..jazakallah(sassoku hehe) neechan atas penjelasan panjang lebar ;)
      saya pn baru nak berdikit-dikit nak cuba amalkan..

      salah satunya, instead of cakap ‘op!op!’ masa anak/barang jatuh, sebut ‘Allah’.mungkin ada phrase yang lebih sesuai?

      gambarimashouuu~tq again :)

      • neechan says:

        hihi…waiyyaki (=sama?ntah ye..eheh)
        sou ne, akak pon kalau brg jatuh sebut apa yg terlintas. slalunya automatically keluar sama ada “ya allah”, xpon “allahu akbar”. tp kawan2 ada yg sebut “astaghfirullah”, which is akak rasa jauh lbh baik. hehe.

        ganbarimashou..berdikit2 menambah baik diri =)

      • sid says:

        insyaAllah..

        neechan kat tokyo yer? jishin daijyobudeshita?

  3. neechan says:

    alhamdulillah sid n family ok. kuat juga kt sana tu ye, M6. kami di tokyo yg M5 ni pon dh rasa sgt cuak. uhuhuh..akak sendiri menggigil2 time tu tau sid :p anak pon ada dua, suami lak kerja, mestilah panik sket kan. :D
    sid pon dh nak balik. moga2 lancar urusannya ye… take care always k ^^

  4. admin says:

    “JazaKallah Khairan Katsiiraa”

    Jaza : Membalas
    -Ka : Mu (Lelaki)
    -Ki : Mu (Wanita)
    -Kum : Kalian (Lelaki & Perempuan)
    Khairan : Kebaikan
    Katsiira : banyak

    ***Kepada Kamu Lelaki (-Ka) :
    “Jaza-Kallah Khairan Katsiiraa”

    Ertinya : “Semoga Allah Membalasmu dengan kebaikan yang Banyak

    ***Kepada Kamu wanita (-Ki) :
    “Jaza-Killah Khairan katsiiraa”

    Artinya : “Semoga Allah membalasmu dengan kebaikan yang banyak”

    ***Kepada umum – Lelaki atau Perempuan – (-Kum) :

    “Jaza-Kumullah Khairan Katsiiraa”
    Ertinya : “Semoga Allah Membalas kalian dgn kebaikan yg banyak”

    Jawabannya :
    “Amin Wa Iyyak” : Amin Semoga juga demikian Untukmu.
    atau dijawab dengan ucapan yang sama :
    “Jazakillah khairan Katsiiraa / Jazakallah Khairan Katsiiraa”

    Barakallah

    “Barakallah Fiik”

    Barakallah : Semoga Allah memberkahi
    Fiik : Untuk mu
    Fiikum : Untuk kalian

    Jadi bisa Barakallah Fiikum atau Barakallahu Fiik.
    Jawabannya :
    “Wa Fiik Barakallah” : Dan Juga Keberkahan Allah untuk kalian.

    Afwan

    Afwan bisa memiliki dua Erti

    1. Afwan bisa Artinya sama-sama
    “Syukran” (Terima kasih) Jawabnya “Afwan” (Sama-sama)

    2. Afwan bisa Berarti maaf
    Contoh : “Afwan” (Maaf) baru boleh membalas sekarang.

    Pesanan: jangan dibaca separuh seperti “Jazakallah” sahaja sebab maksudnya semoga Allah membalas kamu, jadi apa yang kita pohon kepada Allah untuk membalas kepada orang tersebut.. ??
    Semoga Bermanfaat

    • S.Sharini says:

      Alhamdulillah..jazakumullah khairan katsiira (sy xtau anda lelaki/perempuan)
      Terima kasih atas penjelasan panjang lebar:) In shaa Allah akn cuba ingat n praktikkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s